luni, 24 noiembrie 2014

Vaporas la reconditionat

Nu stiu prea multe despre vaporasul cu pricina.
Mi-a fost adus de catre prietenul Marius Morosanu, prieten care l-a gasit aruncat la gunoi si care l-a recuperat in starea in care se afla. 
Mi-a adus nava la refacut si sper ca atunci cand se va intoarce la el sa fie multumit de rezultat.

 Coca pare sa fie a unui cuter de pescuit destul de asemanator cu cele germane motiv pentru care il voi trata ca atare.
Ii lipsesc parti din suprastructura si cum n-am planuri la el voi fi nevoit sa le refac din imaginatie.
Nu cunosc nici scara dar pare sa fie ceva pe la 1:35 aproximativ.
Pana la conceperea partilor care lipsesc am inceput sa examinez corpul navei.
Nava pare sa fi fost facuta pentru radio-comanda, probabil de catre unn copil care a acordat atentie corpului atata cat s-a priceput.
Probabil ca a fost foarte bucuros de nava, dar tot probabil, a renuntat la ea cand s-a facut mare.
Corpul are destul de multe defecte, unele provenind de la loviri, altele provenind de la proasta executie.



Am inceput prin a chitui zonele cu defecte mari, destul de multe la numar. Pentru chituire am folosit chit auto.

Probabil ca dupa slefuire va trebui sa mai chituiesc pe la corp, dar cele mai mari cratere le-am astupat deja.
Ca aspect general, adaugirile pe care le voi face ma vor duce catre aceasta imagine gasita pe net atunci cand cautam imagini care sa ma inspire. Mi-a placut cabina pupa, culoarea insa nu m-a convins. Probabil ca voi merge pe culorile initiale, respectiv negru, alb, verde si lemn natur acolo unde va fi cazul (cabina, copastie, punte, ...)

Dupa prima chituire a urmat o prima slefuire si corpul s-a apropiat mai mult de ceea ce ar fi trebuit sa fie.
Pentru ca cel care a confectionat corpula folosit la bordare baghete foarte late curburile corpului sunt in realitate segmente destul de vizibile. La slefuire am intrat si in lemn nu doar in chit.
Dupa slefuire am aplicat un strat de grund Vallejo nu doar sa evidentiez zonele care mai trebuiesc chituite cat si ca sa inchid porii lemnului acolo unde acesta nu mai este protejat de vechiul strat de vopsea.
Grunduirea a mai "scos la lumina" cateva zone care necesita chituire.
Si pentru ca vorbim despre un hobby, in timp ce grundul se usuca, de ce sa nu ne delectam cu o bere rece.
Grundul, find acrilic, s-a uscat destul de repede asa ca a urmat chituirea zoneler  care inca necesita acest lucru.
Opeartia de chituire a fost urmata de o noua slefuire.
Corpul va necesita o noua grunduire si cu siguranta inca cateva portiuni vor trebui chituite. Voi aplica cituiri si grunduiri pana cand corpul va avea aspectul pe care mi-l doresc.
Dupa ce am vorbit cu Marius, am hotarat sa nu finisez corpul atat de drastic asa ca am pornit la finisare si vopsirea finala a corpului asa cum va iesi dupa ultima finisare.
Inca cateva mici retusuri de vopsea, dar cam asa va fi corpul navei in final. Voi adauga doar o copsatie chiar daca pare sa fi lipsit chiar si atunci cand nava plutea.
 Am folosit doar vopsele si grunduri acrilice de la Vallejo. 
La final voi sigila cu un strat de lac semi-mat.
Am inceput lucrul la suprastructuri cu piesele deja existente si cel mai simplu a fost sa lucrez la vinci pentru ca nu i-am facut altceva decat sa-l vopsesc, sa-l "ruginesc" si sa-i pun parama pe doi dintre tamburi.
 Ansamblul este integral metalic.

Am reusit sa mai refac una bucata suprastructura care a ajuns sa arate ca in imagine.

 Pentru accesul in cala a trebuit sa inventez astfel incat sa atup gaura respectiva.
Am confectionat din sarma de cupru de 0,5mm o serie de inele si belciuge care sa simuleze posibilitatea deschiderii facile a compartimetului respectiv pornind de la supozitia ca se poate deschide scandura cu scandura.
Pentru o montare mai usoara am folosit placaj de 1mm pe care am lipit fasi de furnir.
Pentru realizarea inelelor am folosit un spiral de 3,2mm pe care am rasucit sarma formand un arc si pe care l-am taiat apoi spira cu spira. 
Pentru realizarea belciugelor am folosit un mic cleste cu varfuri rotunde.
Inelele au fost bagate cate unul pe fiecare belciug formand 16 astfel de ansamble. 
Am gaurit capetele fiecarei "scanduri" cu un spiral de 0,7mm, am slefuit ansamblul si l-am dat cu ulei de in.
Am trecut tijele belciugelor prin gauri si le-am fixat cu cianoacrilat. Cand lipitura a devenit ferma, cu un mic sfic, am scurtat tijele astfel incat acestea sa nu depasasca grosimea ansamblului.
Am lipit intreg ansamblul astupand astfel intratea in cala.
Profitand de putin mai mult timp liber am reconstruit si piesa din imagine
si cam dupa o ora si ceva de munca piesa a ajuns sa arate asa:
Pentru suport am folosit placaj de 1mm peste care am lipit fasi de furnir. Am vopsit interiorul cu un maro inchis, am introdus pe interior doua bucati de plastic transparent pe care le-am fixat cu cianoacrilat si in final am lipit fundul cutiei, dar nu inainte de a-l vopsi negru pe partea vizibila.
Facand o retrospectiva a ceea ce am facut pana acum, am constatat ca am avansat binisor.
Cea mai complicata zona este zona cabinei de comanda.
Am acoperit placajul verde cu furnir de mahon si i-am construit acoperisul, acoperis peste care va veni cabina propriuzisa.
 Dupa ce am construit acoperisul, pentru ca restul sa semene cu ceea ce doream a trebuit sa fac cateva calcule. 
Am construit panou dupa panou 
Cand am ajuns la ultimul panou am inceput si montajul
Pentru fixarea pieselor pana la intarirea adezivului (aracet) am folosit cei mai mici clesti pe care ii am in dotare.
Am facut proba sa vad cum arata ansamblul pana acum.


Am continuat lucrul la cabina de comanda la care am construit acoperisul, o anexa in fata cabinei care este gata in proportie de 90% si la interior partea din fata unde vor fi busola, timona si statia radio.
Dupa inca o ora de munca zona cabinei a ajuns sa arate ca in poza

Pentru confectionarea hublourilor am folosit ABS de 1mm grosime. Am dat gauri de 10mm cu un spiral pentru gaurit tabla, am taiat cat de cat conturul exterior mai aproape de cota finala dupa care am lipit cu cianoacrilat, in cate doua puncte, piesele intre ele, centrate pe un maner de cater. Dupa ce lipitura a devenit ferma am trecut la luatul din pila pana am ajuns la cota exterioara dorita. Am desfacut piesele cu un cater, le-am luat la smirghel si am inceput confectionarea buloanelor de prindere. Materialul a fost ABS de 0,3 in care am taiat cu o preducea confectionata dintr-un ac de seringa obtinand rondele de 0,8 mm diametru. Rondelele le-am lipit pe inelele obtinute anterior. 
Am vopsit cu bronz acrilic de la Vallejo si am finalizat cu o spalare cu solutie de la AK. 
In total, pentru realizare am consumat o ora si jumatate.
Cum nava nu mai avea copastie a trebuit sa incep s-o confectionez. Am ales sa folosesc baghete din lemn cu grosimea de 2mm si late de 20mm ca sa pot obtine curbura necesara.
La inceput am croit baghetele in lungime si le-am lipit intre ele doua cate doua ca sa ma ajute sa le pozitionez.
Dupa ce lipitura a devenit ferma, am pozitionat baghetele in zona unde trebuie sa fie montate, am trasat pe dedesubt cu un creion forma corpului. Am trasat o linie paralela cu cea a corpului iesind in afara bordului cam cu 1,5mm si am taiat conturul dupa aceasta linie. Am trasat o linie paralela cu marginea finisata pentru a obtine si marginea interioara a copastiei. Ca sa-mi fie mai usor la trasat am folosit un compas a carui ac a fost tampon pe partea exterioara a baghetei.
pentru fixarea pana la lipirea finala folosesc cuisoare baghete si elastice.
Dupa ce am fixat toate segmentele, am fasonat marginile, am dat un strat de bait nuanta stejar, am asteptat sa se usuce si am dat un strat de ulei de in. Dupa ce uleiul a intrat cat de cat in lemn am lustruit copastia cu rola de pazla prinsa in biax.
Dupa ce am terminat cu copastia am inceput finisarea suprastructurilor astfel ca am facut rama bocaportului si ramele (capac si baza) la urmatoarea suprastructura dinspere pupa.

duminică, 5 octombrie 2014

Pinta - MiniMamoli 1/106

Teoretic kiturile Mini Mamoli sunt pentru lucrari fara mari pretentii adresandu-se in mod special modelistilor incepatori.  Adevarul ca atfel de lucrari pot fi abordate de incepatori pana la faza cu desenele de executie. Unele lucruri nu se pot intampla ca acolo si stiu asta inca de cand am inceput sa lucrez la "Il Leudo" tot de la Mamoli si tot un Mini unde bordurile nu pot fi montate ca in instructiuni. Nici la Pinta bordurile nu se pot monta fara modificari, dar voi reveni asupra acestui aspect.

Planurile nu-s nici pe departe prea explicite chiar daca sunt pline de explicatii scrise si nici nu prea sunt la scara existand diferente dimensionale intre coca si desene.
Si cum sambetele si duminicile, pana pe 25 octombrie, sunt cuplat sa fac demonstratii la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" sambata, 4 octombrie, am luat cu mine kitul de la Mamoli si m-am apucat de treaba.

Am  inceput prin a corecta coca dupa care am inceput filare puntilor. Filele date de producator sunt cam late, dar le-am lasat asa. Pentru imitarea calfatuiri am vopsit canturile cu marker negru.


Am continuat duminica 5 octombrie cu bordurile si o parte dintre detalii.


Pentru a putea aseza bucatile date de producator pentru realizarea bordurilor a trebuit sa le tai in dreptul pragului dintre cele doua punti.   


Chestia asta n-a functionat si la Il Leudo unde, desi in instructiuni arata cum si in ce fel trebuiesc taiate bordurile, am fost nevoit sa confectionez bordurile de la 0. Bordurile date de Mamoli, chiar daca sunt taiate cum arata in desen si sunt bine lipite pe canturi tot nu se pot aseza corect pentru ca trebuie sa se aseze pe o zona curba ori bucatile lipite se aseaza chiar ca niste linii drepte.
Din fericire, planurile de constructie pentru modelele Mamoli care nu sunt Mini, sunt mult mai detaliate, mai bine gandite si chiar sunt in scara. Planurile Mamoli, fara Mini, au mai putine povesti si mai multe desene si explicatii desenate care arata felul in care se pot executa diverse repere. Pentru exemplificare am pus cateva planse de la trei modele Mamoli, modele care au cel putin patru "cearsafuri" cu planse pe ambele fete fata de un singur "cearsaf" cu schite asa cum este in cutia Mini Mamoli.


vineri, 3 octombrie 2014

Avioane de lupta

 Pe 17 septembrie a aparut pe piata primul numar Al revistei "Avioane de lupta". Am luat contact cu aceasta revista cu doi ani in urma cand am cumparat un numar de la un chiosc de ziare di Novi Sad. Din pacate revista era in limba sarba, dar macheta mi s-a parut bine facuta.
Curiozitatea m-a impins sa achizitionez primul numar al revistei si, sincer sa fiu, n-am fost dezamagit. 
Publicatia bine documentata este bine garnisita cu fotografii ale avionului Fokker Dr. 1.
Macheta triplanului este reprezentata la scara 1/72 in varianta coloristica a aparatului pe care a zburat "Baronul Rosu" (Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen).
Din pacate aripile avionului sunt mai groase decat ar fi trebuit la scara la care a fost redat. Cu toate acestea macheta arata bine in spatiul unui colectionar.


Pe 01 octombrie a aparut revista care contine macheta avionului Hawker Hurricane la scara 1/72.


Intrucat revista apare din doua in doua saptamani, urmatorul numar va apare pe piata pe data de 15 octombrie si va contine macheta avionuluifortaretei zburatoare Boeing B-17F.