duminică, 25 octombrie 2015

Knight Templar - Andrea Miniatures - 54 mm

Kitul figurinei a ajuns la mine pentru a fi montat si vopsit. 
Istoria acestui kit este trista. A fost cumparat de Eduard (Eddie) Olaru cu intentia de a fi finalizat si facut cadou viitoarei lui sotii. Edi s-a stins inainte de as putea tine promisiunea. M-am oferit sa-i duc promisiunea la bun sfarsit mai ales ca fata a dorit mult sa aiba aceasta figurina. 
Figurina a ajuns la mine fara cutie si fara instructiunile de montaj, dar find o figurina de la Andrea Miniatures a fost usor sa gasesc referinte pe net.



Figurina este turnata din metal alb cu detaliile foarte bine evidentiate.
Pentru inceput am asamblat mantia si piciorul stang. Pentru lipituri am folosit rasina epoxi.


Dupa ce lipiturile au devenit ferme am grunduit piesele. Am lasat zalele la culoarea metalului. Pe zona zalelor voi face doar o spalare cu negru.




Am folosit grund alb pentru fata si mantie si gri pentru haina.
In cea de-a treia zi am inceput vopsitea efectiva a pieselor, pentru inceput folosind culorile de baza.



Am inceput sa dau forma picturii dand umbre si lumini. Mai este destul de lucru la fata, scut, curele, steag, etc. dar am depasit deja 50% din ceea ce aveam de facut la figurin.
Fireste ca cea mai mare bataie de cap o voi avea la realizarea ochilor. Pentru moment va trebui sa-i refac.


Lucrarea a fost finalizata si a plecat in colectia Brandusei impreuna cu cele doua finalizate de Catalin Balta.

Si figurina "Knight" la final:





Si cele trei figurine impreuna cu Eddie la cea de-a saptea editie a Salonului National de Modelism Militar  20 septembrie  - 24 octombrie 2015:

sâmbătă, 5 septembrie 2015

Turn de apa - Auhagen / H0 (1:87)

 O arhitectura interesanta m-a facut sa achizitionez aces kit mai ales ca mi-am propus ca din cand in cand sa fac cate o lucrare care sa nu necesite prea mult timp. Kitul a fost achizitionat de la machete.ro 

Nu are foarte multe piese in componenta si pentru cei mai putin pretentiosi, poate fi montat si pus intr-o diorama feroviara fara a fi vopsit. Piesele sunt bine detaliate si sunt lipsite de bavuri.


Montajul de proba atata ca piesele sunt bine turnate si turnuletul arata destul de bine chiar si in varianta coloristica initiala.

Dupa ce am vopsit baza turnului cu mai multe nuante de rosu (vopsea acrilica Vallejo) am inceput reprezentarea zonelor vopsite dintre caramizi lucru care va scoate in evidenta caramizile. Pentru asta am amestecat vopsea tempera alba cu aracet si am  umplut spatiile dintre caramizi cu pasta rezultata. Nu-i nici cea mai mica problema ca pasta a trecut si peste caramizi pentru ca se sterge foarte usor cu un servetel umezit. 

Partea superioara a primit vopsea culoarea lemnului in diverse nuante, filtru si spalari folosind materiale AK. Am dat si acoperisul cu pasta metalica tot de la AK. Turnul incepe sa arate destul de interesant in aceasta varianta coloristica.

Cam cum arata "lemnul" dupa vopsire, filtru si wash:







 Ceva timpliber a dus la finizarea lucrarii. A fost o lucrare pe care am mai exersat lucrul cu doua dintre seturile puse la dispozitie de AK Interactiv. Este vorba despre "Old & weathered wood" si "Rust effect colors".
Chiar daca rezultatul n-a fost 100% cel dorit de mine, antrenamentul imi va prinde bine la urmatoarele lucrari unde voi folosi "rugina" si "lemn".








vineri, 4 septembrie 2015

Salonul National de Modelism Militar edita a VII-a - 2015

 S-a dat startul la inscrierile pentru Salonul National de Modelism Militar, editia a VII-a.

Inscrierile se fac pe adresa de e-mail:
 modelism _militar@yahoo.com.
Pentru inscriere :
- nume, prenume 
- denumire macheta

- scara de executie
Pentru diorame se vor trece si dimensiunile de gabarit (lungime, latime, inaltime)

Ultima zi de inscriere - 15 septembrie

duminică, 23 august 2015

Monitoare de Dunare - RB Productions - scara 1:350

 Pana de curand, monitoarele de Dunare, nu erau un subiect interesant pentru mine. Atentia asupra lor mi-a atras-o Radu Brinzan la ultima lui vizita in Bucuresti cand mi-a si prezentat kitul gandit si realizat de el. Am studiat atunci piesele si mi-a placut finetea turnarii si pentru ca este vorba despre un subiect naval romanesc mi-am dorit sa aflu mai mult despre el. Am cautat fotografii si referinte despre aceste monitoare si nu in ultimul rand mi-am dorit sa achizitionez kitul.
Scara la care a fost realizat kitul este o scara uzuala - 1:350.

Cand am studiat piesele, decalurile inca nu erau gata dar ceea ce-i lipsea erau doar decalurile.


Prin intermediul siteului "machete.ro" am intrat in posesia unui exemplar complet, la tipla.


Piesele se afla intr-o cutie generoasa find foarte bine protejate impotriva deteriorarii.


Dar haide-ti sa "rasfoim" kitul.
Coca este turmata dintr-o singura bucata dintr-o rasina gri. Finetea turnarii nu lasa loc niciunui finisaj. Piesa trebuie doar decapata, grunduita, vopsita si se poate incepe constructia pe ea.



O parte dintre suprastructuri sunt turnate odata cu coca dar o parte dintre ele se afla turnate, tot din rasina, pe doua rame. Fiecare piesa are o litera care sa ajute identificarea ei pe instructiunile de montaj.


Aparent nu sunt multe piese, dar pe langa detalii mai exista si subansamble intregi care trebuiesc confectionate din piese fotodecupate, folia de alama fotodecupata continand o mare cantitate de detalii excelent realizate.


Kitul mai contine si o punguta cu tevile armamentului din dotarea monitoarelor cat si stalpii babord si tribord piesele find din alama strunjita.


Coala cu decaluri pare sa fie OK. Pe ea se afla inmatriculari pentru toate monitoarele din clasa Smardan.


Instructiunile de montaj nu se afla in kit, dar pot fi descarcate cu usurinta de pa net de la adresa indicata in kit.


Pentru indoirea fotodecupajelor astfel incat sa ajunga la forma necesara voi folosi un mini abcant produs tot de RB Productions. Este vorba despre cel mic la care mai am si ceva accesorii necesare diverselor tipuri de indoiri.
Dispozitivul, realizat prin tehnologia fotodecuparii, este din otel inoxidabil foarte dur permitand indoirea in diverse unghiuri a pieselor din alama.





Dispozitivul de baza poate fi completat cu diverse alte accesorii pentru a putea obtine cu usurinta, manere, cilindri sau conuri, in functie de necesitati.
Dispozitivul din imagine este cel mic existand la producator si unul mai lat decat acesta.


Am studiat piesele si incep, usor, usor, sa le pun cap la cap.


Am inceput sa ma joc cu fotodecupajele motiv pentru care am inceput cu o parte din piesele de artilerie, respectiv afeturile.
Pentru indoituri am folosit scula de la RB production.


Am lucrat cate un pic si la cele doua lansatoare care au inceput sa arate ca mai jos.


duminică, 9 august 2015

Team building cu Ubisoft

In ultimii ani am tot participat pe la tot soiul de "spritz buildinguri" in care ba am tinut-o intr-o sedinta pana la sprit, ba ne-am jucat cu mingea diverse jocuri, ba am fost personaje in piese de treatru sau si mai rau am facut masinute Lego.
La P&G am facut o prezentare a ceea ce inseamna modelismul cu ramurile sale, asta acum cativa ani.
Ceva mai recent m-am jucat cu copii si machetele la Diverta

Si cu ani in urma, cam prin 1993 am facut prima demonstratie in public in cadrul expozitiei de prezentare a firmei Revell in Romania.



De data asta am fost solicitat pe post de instructor.
Nu stiu pe nimeni si nici nu cred ca a facut cineva, pana acum, navomodele de vitrina intr-o zi de team building.
M-am urnit de dimineata la drum ca sa ajung la 11:00 la Rucar.
Am baut o cafea cu Radu Nedea, am stabilit strategia dupa care am purces la treaba.

Prima sesiune a inceput cu doua filmulete cu tehnici de imitat lemnul si cu cateva fotografii cu lucrari de-ale mele in diverse stadii de lucru si am explicat cateva dintre tehnicile pe care le folosesc.



Gasca Ubisoft a prins extrem de repede cu ce se mananca navomodelismul exprimat in Kituri si ajutat din urma de vopsele si solutii la cheie.






Indicatiile pe care le-am dat au fost punctuale pentru ca si intrebarile au fost punctuale


Cele sapte echipe s-au comportat extraordinar!





Lucrarile au avut diverse stadii de dificultate si au fost trase la sorti. In urma loteriei unii au avut parte de lucrari mai usoare si altii  de lucrari grele.
Ca instructor, nu m-am putut gandi ca este posibil ca unele lucrari sa fie terminate pana la finalul celor sase ore de "navomodelism".

O tehnica foarte des folosita la pictarea figurinelor cu vopsele acrilice este uscarea rapida a vopselelor folosind uscatorul de par:



U













Echipa a fost deosebit de motivata si atrasa de subiect la maxim motiv pentru care si prestatia modelistilor mai mult decat incepatori a fost la cel mai inalt nivel.

Usor, usor fiecare lucrare a inceput sa prinda contur








Sesiunea de nanomodelism kituri s-a incheiat pe la 18:30, doua nave erau gata si restul erau destul de avansate.
A fost o zi pe care mi-a placut s-o petrec impreuna cu niste oameni care, chiar daca nu vor deveninavomodelisti, si-au dat toata silinta sa scoata lucrari de calitate.
Cea mai mare surpriza a fost sa constat ca drakarul pe care eu l-am facut intr-o sptamana se putea face intr-o singura zi.
Un gand bun pentru minunata gasca alaturi de care mi-am petrecut o minunata zi.