duminică, 26 august 2012

Sambata la Novi Sad - Partea I - "Fortificatia exterioara"

Posibil ca unii dintre cei ce viziteaza acest site sa se intrebe ce legatura este intre ziua de sambata la Novi Sad si tema modelistica a acestui blog.
O mare parte din timpul liber al modelistului este acordat documentarii asa ca sper ca imaginile pe care le voi prezenta in imaginile acestui serial sa vina in sprijinul celor ce iubesc sa faca modele.

Straje la intrarea in Novi Sad, inainte sa intri in oras, drumul din stanga duce la intrarea in batrana cetate. Vazand-o m-a dus cu gandul la cetatea Albei Iulia. Acelasi stil arhitectural, acelasi material de constructie te intampina de la intrare. 
Asa cum arata semnul, se poate intra cu masina, lucru pe care l-am si facut, dar nu inainte ca semaforul, care nu se afla in imagine, sa aiba culoarea verde. Pe zona de intrare nu este loc sa treaca doua masini una pe langa alta traficul fiind dirijat de semafoare.
Ajuns in zona centrala parchez langa standul cu suveniruri aflat in lateralul muzeului si pornesc pe jos sa vizitez zona cea mai de sus a fortificatiei.
De aici se cede ceasul din turm. Marinarii ce navigau pe Dunare se orientau dupa pozitia acestui turn, dar cu ajutorul lui stiau care este ora exacta. Ceasul, desi pare a fi unul obisnuit are o curiozitate legata chiar de functionalitatea lui. Limba cu care noi sunntem obisnuiti sa arate ora arata minutele si cea care credeam ca arata minutele, arata orele. "Orarul" fiind mai mare decat "minutarul" este mai usor de urmarit de marinarii ce navigau pe Dunare.
Si ceasul vazut dinspre Dunare:
Din zona de sus a fortaretei se vede aproape intreaga intindere a zidurilor fortificate. Privind cu atentie mi-am dat seama ca ma inselasem legat de asemanarea cu cetatea de la Alba Iulia. Zidurile fortificatiei de aici sunt asezate "in valuri" lucru care permite apararea cetatii mult mai facila a partii centrale a cetatii. Mai mult decat atat, zonele dintre peretii aflati la altitudine mai mica, la nevoie, puteau fi inundati folosind canale ce veneau direct din Dunare.   







In zona poului interior cativa pasionati de intoarcere in timp au venit cu corturi si arme sa incinga cate o bataie de ochii lumii.
Pe alocuri, in partea de sus se vad niste cocoase cu gauri care serveau de aerisiri pentru cei ce aflau in interiorul fortaretei, dar asta este alta poveste ce tine de partea nevazuta a fortificatiei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu