duminică, 6 noiembrie 2011

Mari corabii - Sfantul Ioan Botezatorul - partea a II-a

Numarul 40 al revistei vine cu 8 piese pretaiate cu laserul dintr-o bucata de placaj.   Piesele vor forma curbura de la prova navei. Pot fi folosite atat la babord cat si la tribord. S-a mai umplut un biblioraft cu reviste, deci s-a mai incheiat o etapa.
File din furnir, elementele pentru ralizarea unui bocaport si o pungulita cu 50 bucati cuisoare sunt piesele care insotesc numarul 39. N-am mai lucrat la acest prioect asa ca nu pot spune daca sunt sau nu piese in neregula.
O bucata de placaj cu trei piese pretaiate cu laser si fasii de furnir din doua esente diferite de lemn sunt piesele ce insotesc numarul 38 al revistei.
Alte baghete (21 la numar) insotesc numarul 37. Baghetele sunt pentru continuarea primului rand de file ce formeaza coca. Revista este insotita de instructiunile de constructie aferente pieselor ce insotesc numerele de la 37 la 40 .


Inca un numar cu baghete. Numarul 36 aduce cu el inca 21 de baghete pentru relizarea bordurilor. Astefel numarul de baghete ce vor forma coca a depasit 120.
Cand am cumparat numarul 35, azi dimineata, prima senzatie a fost ca au uitat sa puna si surpriza in punga. Adevarul este ca incapea lejer intr-o gaoace din aia de ou cu surprize. Ascunse lejer dupa etichetuta pusa pe punga care spune ca inauntru se afla piesele numarului 35 se afla o pungulita mica cu cuisoare si o alta, tot asa mica, cu cateva piese ce se vor a fi balamale pentru usile modelului.  


De data asta revista mi-a dat 22 bucati de baghete pentru bordaj. Pana acum au fost 21, dar nu cred ca asta este principala problema. Aceste baghete sunt toate materialele ce insotesc numarul 34.
Se pare ca nu mai este o problema sa achizitionezi revista daca n-ai apucat in ziua aparitiei. Eu am cumparat-o azi pe la pranz si la chiosc inca mai erau destul de multe reviste nevandute. O fi bine? O fi rau? Posibil sa nu fie tocmai bine. Numarul 33 aduce cu el setul de instructiuni de montaj de la numerul 33 pana  la numarul 36 inclusiv si 21 de baghete de lemn pentru primul strat de bordaj. 


O discutie deosebit de interesanta, aflata pe un forum, sune ceea ce am spus eu: "tunurile navale n-aveau manere", discutia referindu-se la tunurile de pe navele cu panze. Ies la bataie carti care demonstreaza ca pe nave au existat tunuri cu manere.  Exista fotografi si pe net, fotografi ce reprezinta tunuri cu manere, tunuri care au armat diverse nave. Exista pe net si fotografiile tunurilor fara manere ce au armat nave de epoca astea fiind in marea majoritate a celor ce le puteti gasi pe net. Cu toate astea, faptul ca tevi de tun terestre au ajuns sa armeze nave din diverse motive nu face ca acestea sa se numeasca tunuri navale. De-a lungul istoriei omenirii diverse piese de artilerie au fost montate pe nave, cu modificarile de rigoare si asta s-a intamplat si in epoca moderna. Un exempu ar fi antiaeriana ZU-23 care, desi piesa terestra, a fost montata si pe cateva nave. Revenind la artileria de epoca si tevile de tun pe care au dorit dintre modelisti, tot cautandu-si motivatii in diverse publicatii, desne si fotografii ca sa le foloseasca in locul celor de pe S.I.B., atat ei cat si eu stim ca provin din modificarea minimala si copierea unui tun terestru. Revenim insa la numarul 32 al S.I.B.-ului care mai vine cu o serie de baghete si cu o penseta cu varfurile intoarse. Nu este ea de cea mai buna calitate dar poate fi folositoare.
Tunuri navale in curtea Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I" 

Nici la numarul 31 DeAgostini nu iese din tipar cu piesele pe care le furnizeaza. Lateralele scarilor strambe, mai strambe decat cele din pozele din brosura de montaj, fantele treptelor fiind fiecatre intr-o directie ce n-are legatura fiecare cu fiacare, 4 baghete pentru realizarea treptelor si inca o punguta cu ceva cuisoare, este tot ce am primit de data asta odata. Nimic surprinzator!

Numarul 30 aduce cu el inca un rand de baghete necesare pealizarii primului strat de file, respectiv 21 de baghete in cazul meu. Posibil ca la altii sa fi venit mai putine sau mai multe. 
Am lasat putin in asteptare prima coasta  pentru ca inca n-am definit foarte exact conturul interior al ei si am inceput munca la coastele doi si trei. In partea de jos, la imbinarea cu chila falsa, cu siguranta voi mai umbla la forma. Coasta doi a fost deja dublata in partea superioara si a fost baituita cu "stejar", bait pe baza de apa. Coasta trei are doar forma in mare urmand s-o traforez si s-o dublez.   1 - Casta a doua refacuta. 2 - Coasta a doua in original. 3 - Coasta a treia in constructie. 4 - Coasta a treia in original. Numerotarea coastelor am dat-o dupa pozitia pe chila asa cum ar aparea in planul de forme daca acesta ar exista si nu dupa numerotarea data de catre producator. Revenind la chila falsa, aceasta denumire, ca si denumirea de punte falsa, sunt date pentru a defini piese ce vor sustine piesele reale (chila si puntea) si care la final nu se mai vad fiind mascate de piese ce simuleaza piesele reale sau de alte piese sau file. Mai exista situatii similare in care diverse denumiri pot da probleme existentiale celor ce discuta despre navomodele, navomodelisti care cu timpul vor descoperi roata si apa calda. 

Saracacios ca mai toate numerele  acestei serii, numarul 29 mai vine cu un set de instructiuni de lucru, doua fasi de placaj pe post de baghete si cuisoare pentru prinderea filelor. Pentru felul cum am gandit eu constructia (sau reconstructia ca sa fiu mai exact) toate aceste materiale nu-mi folosesc la mai nimic. Cuisoarele sunt bune si probabil le voi folosi la o alta lucrare, dar pentru aceasta lucrare, intrucat am inceput reconstructia costelor si acestea vor fi mai inguste, am achizitionat alte cuisoare mai scurte.


 Numarul 28 este la fel de sarac ca si celelalte numere avand doar doua piese taiate cu laser in placaj subtire. Pentru cine nu are un dispozitiv de gaurire electric sau manual, DeAgostini propune cumparare prin comanda a unui dispozitiv de gaurit manual. Pretul nu este deosebit de exagerat, dar uneori se gasesc lucruri similare la preturi mai bune la adresa http://www.machete.ro/ sau la magazinele Machete.ro din Pantelimon (Sos. Pantelimon, nr. 93) sau de la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" (Str. Mircea Vulcanescu, nr. 125-127).

Mi s-a parut firesc sa incep sa lucrez si eu la galionul din revista asa ca am fixat intre ele cele trei tronsoane care formeaza chila falsa si am inceput constructia primei coaste. Totodata am inceput si modificarile care sa duca catre rezultatul pe care mi-l doresc. Prima coasta de la prova a fost imbracata pe interior cu fasii de furnir pentru a simula scandurile din interior si traversa care sustine puntea teuga la prova a primit un adaos care sa-mi permita sa fac curbura transversala a puntii. 

La numarul 27 au inceput sa fie livrate baghetele pentru imbracarea exterioara a coci. Diferenta de grosime intre baghete este destul de evidenta lucru care va face ca slefuirea corpului sa dureze mai mult si sa apara chiar mici deformari ale formei exterioare.

Numarul 26 aduce cu el inca o scula. Este vorba despre dispozitivul de infipt cuisoare. Desi initial ma gandeam ca este o scula slaba, am descoperit ca scula este mai bine gandita decat cea pe care eu o folosesc de mai bine de 3 ani. Mai vine, o data cu acest numar, o pungulita cu cuisoare din fier cadmiat (similare celor din numarul trecut) si doua baghete care sunt in realitate niscai placaj, in trei straturi, debitat la circular. Scula de "batut" cuie are avantajul ca este magnetica lucru care ajuta la "batututul" cuielor folosind o singura mana. Scula asta mi-a placut si teoretic a costat mai putin decat a costa scula pe care am tot folosit-o.
Numarul 25 are un nou set de instructiuni de lucru si mai aduce cu el o punguta cu cuisoare din alama, un slefuitor cu smirghel si o bucata de smirghel cu granulatia 240. Slefuitorul, desi arata bine privit de departe, nu este prea stralucit facut, pana care ar trebui sa tina smirghelul sare bine mersi afara la cea mai mica atingere. Va trebui sa modific unghiul atat la pana cat si la lacasul peniei astfel incat pana sa stea fixa cand este impinsa in lacas si sa fixeze banda abraziva.  

Revista nu se intrece in a pune la dispozitie cumparatorilor prea multe piese astfel ca in numarul 24 este livrat un butoi identic de ciudat cu primul, doua baghete din care sa se faca oarece rame si piesele din care se confectioneaza un capac de bocaport. Nimic spectaculos!
Numarul 23 este cel care aduce o bucata din placaj cu piese taiate cu laserul si fasii din furnir ce vor placa una dintre piese pe partea exterioara.
Un butoi, elementele pentru doua scari si doua baghete  din care sa se faca ceva rama pentru bocaport, sunt piesele ce insotesc numarul 22. Butoiul este cam ciudat (nu-mi vine alta expresie in minte). Cum era si firesc, inca n-am inceput lucrul la cotabie.

 Numarul 21 aduce cu el si primele doua tunuri cu afet cu tot.. Tevile tunurilor sunt un pic gresite in partea din spate, afeturile ar trebui sa aiba o mica inclinatie pe laterale, rotile afeturilor ar fi trebuit sa aiba diametre diferite (diametru mai mic pe partea din spate) si nu exista "pana" care ajuta la reglarea inaltimii de tragere si mai sunt si alte lipsuri, toate la un amarat de tun.
Dar toate astea sunt deja amanunte.
Alaturi de revista se afla si instructiunile de montaj pentru cele ce ar trebui facute de la numarul 21 pana la numarul 24.

8 comentarii:

  1. La numarul 25 nu trebuiau sa ne dea un fel de "unealta" speciala pentru a fixa cuiele? Ca la rusi?
    http://www.ship.deagostini.ru/forum/download/file.php?id=1486&sid=32a914056b8e7bb65db6614fd2c56077&mode=view

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca "unealta" aceea apare in numarul urmator dupa cum se specifica in brosura cu instructiuni. Imi pare ca este totusi ceva mai proasta decat scula pe care o posed si care apare intr-o poza de la Bismarck - partea a II-a la numarul 13. Eu sper totusi sa fie vorba de o scula buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Jupane, am fost oleaca nelamurit, cum de un veteran tabacit ca matale... a fost tentat sa abordeze si aceste doua proiecte foileton, livrate de respectivele publicatii.
    Apoi, scrutand mai cu atentie topicurile conexe acestor doua lucrari, topicuri publicate in singurul forum important de modelism static de pe la noi... Ursul s-a cam lamurit !
    S-a lamurit, caci, tocmai in aceste topicuri populate aproape exclusiv de noii veniti, se regaseste acea atmosfera blajina si placuta... acea efervescenta si fratietate ce aduce aminte de o anume epoca, apusa din pacate.
    Caci cel ce pastoreste, cu mestesug trebe sa stie sa-si anime comunitatea... a fi doar zbir obtuz, indeajuns nu este !

    RăspundețiȘtergere
  4. Din diverse motive, eu nici macar nu mai citesc ce se scrie in acel singur forum important cum nu mai citesc si nici nu mai particip la nici un fel de discutii in forumuri romanesti.
    Mi-a ajuns!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmm...
    Pai, daca pe-acolo randuielile-au ajuns asa... e trist, e tare trist si jalnic este.
    Ramane doar sa ne prezervam Blanoseniile, in propriile noastre vizuini.
    Jupane, ai tot respectul unui Anume Urs !

    RăspundețiȘtergere
  6. Abia astept sa vad cum va decurge SIB-ul.
    Stiind ca iti propusesei sa faci doua SIB-uri asta care din el va fi?
    Cumva un "admiralty model"?

    RăspundețiȘtergere
  7. Desi imi propusesem sa fac doua, numarul relativ mare de diverse proiecte la care lucrez m-a facut sa renunt (cel putin pentru viitorul apropiat) la a-l face si pe cel de-al doilea. Cel la care am inceput sa lucrez este intradevar "admiralyti". Pentru asata am inceput deja o serie de modificari si una dintre modificari va fi sa inlocuiesc coastele cu altele mai inguste si taiate din lemn. Merge mai incet catre deloc, cel putin pana ce va incepe "Salonul National de Modelism Militar", salon la care inca de la prima editie sunt unul dintre organizatori.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mult spor si la SIB si la organizarea salonului.
    Daca se promoveaza pe undeva, da de stire ca as vrea sa-l vizitez.

    RăspundețiȘtergere