marți, 27 decembrie 2011

Cuirasatul Bismarck produs de Amati - Numerele 31-40

Lipsa de timp m-a facut sa cumulez numerele 39 si 40 intr-un singur episod. Faptul ca in ambele numere au fost livrate baghete pentru stratul final ce imbraca coca mi-a usurat unirea celor doua numere. Asi fi putut sa astept si numarul urmator care contine aceleasi piese, dar stiu ca unii dintre cei ce viziteaza blogul ar dori sa stie ce solutie am ales pentru realizarea zonei unde se afla piesa din rasina chiala-etambou. Baghetele le-am lipit ca si pana acum cu aracet si le-am fixat cu mici cuisoare. Dupa uscarea aracetului am extras cuisoarele cu un mic cleste de taiat. In zona piesei din rasina n-am procedat ca in instructiuni ci ca in imagine. Am format chila din doua baghete lipite paralel si incepand de la piesa din rasina, piesa finnd mai sus exact cu o grosime de bagheta.. Solutia din revista mi s-a parut ciudata si neconforma cu planul de forme al navei.
  
Numarul 38 contine aceleasi doua piese ca si numarul precedent. Cel mai mult timp mi-a luat operatia de profilare a chilei antiruliu. Aceasta, ca si cea venita in numarul trecut a fost lipita cu Moment express fix. 

Doar doua piese insotesc numarul 37. Am folosit patru dintre cele sase file ramase de la numerele trecute si cele doua piese. Inainte de montare am fasonat piesa ce imita chila antiruliu numita gresit de fabricant "deriva" (n-are nici o legatura cu deriva aceasta find un element folosit in aviatie). Am modificat cavaletul astfel incat sa sustina nava fara ca chila antiruliu sa incurce pozitionarea pe cavalet.
Inca 35 de baghete pentru randul doi de file vin odata cu numarul 36.  Mi-au ramas nefolosite, ca si la numarul trecut, trei baghete care vor fi folosite dupa montarea chilei antiruliu.

Revista intrerupe livrarea pieselor dedicate realizarii  suprastructurilor si incepe sa livreze materialele pentru finalizarea cocii navei. Numarul 35 aduce cu el 35 de baghete de 1x5x300 mm. Am lipit 32 dintre baghete (16 al babord si 16 la tribord) formand astfel prima zona finala a cocii. Asezarea filelor la pupa imi arata ca piesa rasinoasa din acea zona a fost pozitionata corect. Trei dintre baghete le-am pastrat pentru a le folosi impreuna cu cele ce vor veni la numarul urmator.
Suprastructura de la prova continua si in numarul 34.  Cele 18 piese sunt pretaiate cu laser intr-o bucata de placaj de mesteacan avand 4mm grosime. Piesele se imbina bine atat intre ele cat si cu piesele deja montate.

Piesele de la numarul 33 continua si ele surastructura de la prova. Cele 14 piese pretaiatae cu laser din placaj de 4 mm mai salata cu un etaj acea parte a suprastructurii. Piesele s-au imbinat fara probleme. Piesa 163 are o utilitate nedefinita inca ca sa nu zic ca nu-i vad rostul. Piesa este mai putin inalta  deact locul unde trebuie montata. Pare sa fie o piesa de rezistenta doar ca nu sustine in realitate numic fiind subdimensionata.

 La numarul 32 bucata de placaj este de 1mm grosime si are pe ea 9 piese pretaiate cu laser. Piesele sunt pentru partea de la prova a suprastructurii. Piesa 155 (parapet) este destul de sensibila. Eu am reusit performanta s-o rup, dar a fost lejer de remediat. Este singura piesa pe care am lipit-o cu cianoacrilat. La lipirea acoperisului (piesa 161) mi-a ramas un mic spatiu intre partea de la pupa a piesei si parapet (piesa 155), spatiu pe care l-am umplut cu o bucata de bagheta pe care am fasonat-o dupa ce s-a intarit lipitura. 


Numarul 31 a avut 7 piese pretaiate cu laser dintr-o bucata de blacaj. Piesele continua suprastructura de la prova si s-au potrivit bine atat cu structura deja realizata cat si intre ele.

4 comentarii:

  1. Batrane, departe de mine sa dau lectii, dar, din ce am vazut eu, piesa aia cu decupaje peste care se asaza chila antiruliu se monteaza dupa al 9-lea rand de file. Deci cred ca filele ramase se monteaza inaintea chilei antiruliu. Sper sa nu gresesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, Leule! O parte dintre baghete vor fi montate inainte de piesa dde sustinere a chilei antiruliu. Nu va fi un rand intreg, dar nu-i bai.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa-i batrane, nu va fi un rand intreg.
    Da io am alt bai. Trebuie sa-ti inapoiez un rand de file furnir de SIB, plus un rand de bere pentru ajutor. Cum facem batrane, ca a inceput sa strige lumea pe strada dupa mine ca am ramas dator.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu randul de file de la SIB nu-i mare problema. Sibul meu este in faza prezentata aici si in plus de asta am suficient furnir pentru lucrarea asta.
    Cu randul de bere insa ... Eeee! Asta chiar trebuie rezolvat intr-un fel. :)

    RăspundețiȘtergere