luni, 27 august 2012

Sambata la Novi Sad - Partea a III-a - "Tunuri"

Calatoria fiind terminata in interiorul fortaretei (Fortareata exterioara , Fortareata in adancul ei) nu-am putut sa nu remarc tunurile secolului trecut ce strajuiesc de pe unul dintre zidurile fortaretei.
Piesele de artilerie sunt din perioada celor doua razboaie mondiale semn ca cetatea n-a fost ocolita nici de aceste nefaste evenimente.
In timp ce soldatii de ocazie se duceau sa traga o paruiala in interiorul cetatii eu am sarit parleazul sa fac cateva poze mai acatarii celor patru piese de artilerie de pe metereze.














Ultimul obiectiv vizitat din cetate a fost chiar muzeul aflat in zona centrala a fortaretei. La intrarea in muzeu se afla doua vechi tunuri.



 Vizita in muzeu este subiectul partii a IV-a dintr-o sambata plina de istorie si pentru ca nu s-a incheiat sambata, exista si o parte a V-a.

duminică, 26 august 2012

Sambata la Novi Sad - Partea a II-a - "Fortificatia in adancul ei"

Vizita inceputa la fortificatie (partea I - "Fortificatia exterioara") a continuat in adancuri in adancuri. Exista kilometri de tunele care merg pe sub cetate in toate directiile, tunele gandite sa devina capcane ale dusmanilor. 
Fortareata este cu mult mai mare in jos decat se vede deasupra pamantului.
Am lasat in urma ultima aerisire mare
si contra a numai 300 dinari (~ doua beri) m-am alaturat unui grup condus de un ghid care vorbea doar in sarba. Fara ghid nu se poate vizita zona de dedesubt.

Dupa o scurta prezentare pe harta a ceea ce exista si cam pe unde o sa mergem, incepem calatoria noastra prin nivelele inferioare.




Traseul este bine delimitat si suntem sfatuiti sa nu deviem de la el incat exista posibilitatea sa ne ratacim. Labirindul este atat de incalcit incat daca nu cunosti traseul nu mai poti gasi iesirea.
Continuam sa ne tinem dupa ghid.
Pe traseul nostru gasim diferite locuri pe unde soldatii trageau in atacatori atat in cei aflati in jurul fortaretei cat si in spatiile din interiorul ei.

Ghidul povesteste cum fortareata a fost asediata de 200 000 de soldati otomani si ca aceasta a fost aparata de catre soldati locali ajutati de croati, muntenegreni, unguri si chiar romani.

Existau zone aparate de artilerie (din cauza luminii slabe multe poze nu mi-au reusit).
O alta tehnica de aparare apare intr-o alta planse unde in timp se tragatorii maturau intrusii, genisti aruncau in aer butoaiele cu pulbere amplasate sub inamic.
 Zone special amenajate deveneau ambuscade fatale pentru imamicul patruns in galeri. Soldatii atrageau inamicul in zone unde tragatorii puteau trage din spatele zidurilor fara a putea fi vazuti si unde soldatii momeala se puteau ascunde in spatele unor baricade special construite.
Asa cum era si normal trupele dormeau, se odihneau sau isi pregateau mancarea in aceste "catacombe".


Intre galerii exista o sumedenie de treceri astfel incat trupele fortaretei sa se poata deplasa cat mai eficient.
Asa cum era si normal, n-am vizitat toate catacombele ghidul reusind sa ne scoata undeva intr-un spatu dintre doua ziduri.

Sambata la Novi Sad - Partea I - "Fortificatia exterioara"

Posibil ca unii dintre cei ce viziteaza acest site sa se intrebe ce legatura este intre ziua de sambata la Novi Sad si tema modelistica a acestui blog.
O mare parte din timpul liber al modelistului este acordat documentarii asa ca sper ca imaginile pe care le voi prezenta in imaginile acestui serial sa vina in sprijinul celor ce iubesc sa faca modele.

Straje la intrarea in Novi Sad, inainte sa intri in oras, drumul din stanga duce la intrarea in batrana cetate. Vazand-o m-a dus cu gandul la cetatea Albei Iulia. Acelasi stil arhitectural, acelasi material de constructie te intampina de la intrare. 
Asa cum arata semnul, se poate intra cu masina, lucru pe care l-am si facut, dar nu inainte ca semaforul, care nu se afla in imagine, sa aiba culoarea verde. Pe zona de intrare nu este loc sa treaca doua masini una pe langa alta traficul fiind dirijat de semafoare.
Ajuns in zona centrala parchez langa standul cu suveniruri aflat in lateralul muzeului si pornesc pe jos sa vizitez zona cea mai de sus a fortificatiei.
De aici se cede ceasul din turm. Marinarii ce navigau pe Dunare se orientau dupa pozitia acestui turn, dar cu ajutorul lui stiau care este ora exacta. Ceasul, desi pare a fi unul obisnuit are o curiozitate legata chiar de functionalitatea lui. Limba cu care noi sunntem obisnuiti sa arate ora arata minutele si cea care credeam ca arata minutele, arata orele. "Orarul" fiind mai mare decat "minutarul" este mai usor de urmarit de marinarii ce navigau pe Dunare.
Si ceasul vazut dinspre Dunare:
Din zona de sus a fortaretei se vede aproape intreaga intindere a zidurilor fortificate. Privind cu atentie mi-am dat seama ca ma inselasem legat de asemanarea cu cetatea de la Alba Iulia. Zidurile fortificatiei de aici sunt asezate "in valuri" lucru care permite apararea cetatii mult mai facila a partii centrale a cetatii. Mai mult decat atat, zonele dintre peretii aflati la altitudine mai mica, la nevoie, puteau fi inundati folosind canale ce veneau direct din Dunare.   







In zona poului interior cativa pasionati de intoarcere in timp au venit cu corturi si arme sa incinga cate o bataie de ochii lumii.
Pe alocuri, in partea de sus se vad niste cocoase cu gauri care serveau de aerisiri pentru cei ce aflau in interiorul fortaretei, dar asta este alta poveste ce tine de partea nevazuta a fortificatiei.