luni, 31 decembrie 2012

La Multi Ani, 2013!

Tuturor celor care si-au facut macar o data timp sa poposeasca pe acest blog le doresc un an nou minunat, cu cat mai multe bucurii si realizari!
La Multi Ani!

vineri, 21 decembrie 2012

Mari corabii - Sfantul Ioan Botezatorul - partea a V-a

Numarul 100 este si numarul care incheie livrarea pieselor pentru realizarea galionului, ultimele piese fiind ultimele doua panze ce intregesc velatura. In acest numar exista si un fel de diploma dar nu-mi este adresata mie ci celor ce au terminat galionul. Felicitarile mele celor ce au terminat galionul indiferent de felul in care au abordat lucrarea!  Acest ultim numar vine la pachet cu numarul 101, numar ce continua lucrarea cu o sectiune cuplu maestru, numar ce contine si primele piese pentru inceperea noii constructii.        

Penultimul numar, respectiv numarul 99, este insotit de doua panze, o pungulita cu ceva scripeti si una cu un tachet de volta. In interiorul revistei se afla anuntul ca numarul 100 va putea  fi achizitionat incepand cu data de 19 adica fix in aceiasi zi cu aparitia numarului 99 drept pentru care am fugit sa cumpar si numarul 100. exista in numarul 99 si un pliant care prezinta continuarea colectiei cu cuplul maestru central.
Pe langa cele doua panze, numarul 98 este insotit de instructiunile de montaj aferente ultimelor trei numere din colectie.

Numarul 97 este insotit si el de doua panze si fata de numarul trecut are si o pungulita in care se gasesc cativa scripeti. Mai sunt trei numere pana la finalul colectiei.

Colectia find pe sfarsite (mai sunt 4 numere in afara acestuia) au inceput sa soseasca si velele. Numarul 96 vine cu instructiunile de lucru pentru numerele 96 si 97 si doua dintre panze pe care producatorul le prezinta fara grandee. Se poate realiza prin coaserea uneia confectionata din ata macrame impletita din mai multe fire si cusuta pe marginea panzei. Panzele mai au si alte probleme dar lipsa grandeelor este cea mai evidenta.
Mai este un pic si seria se va termina. Ma asteptam ca producatorul sa inceapa sa ne furnizeze panzele, dar nu. Numarul 95 aduce cu el o pungulita plina cu cavile turnate din metal alb ce completeaza seria de cavile ce trebuiesc vopsite si montate pe nava, dar nu inainte de a fi pilite bavurile ramase din turnare.

Nava are multe capete de berbec de diverse dimensiuni asa ca si in numarul 94 acestea sunt prezente. In acest numar apar si primele cavile, acestea fiind turnate din metal alb si vor trebui sa fie vopsite in culoarea lemnului.
Un nou set de instructiuni de montaj se alatura numarului 93 al revistei. Instructiunile sunt aferente numerelor de la 93 la 95 inclusiv. Ca piese, numarul are pavilioanele si flamurile ce vor infrumuseta panzele si catargele si cativa scripeti din lemn.Pavilioanele si flamurile sunt dintr-un material ce pare a fi textil si sunt autocolante.

Numerele 91 si 92 sunt insotite de cate o papiota de ata din care sa se confectioneze diverse manevre, "inimi" si numarul 92 mai are in pungulita cu piese si ceva capete de berbeci. Desprte ate nu situ sa spun mai mult decat ca abia daca se aprpie de culoarea care ar fi trebit sa fie lucru care le face nefolositoare pentru mine. Nu stiu inca cum s-ar comporta daca asi incerca sa le vopsesc 
Arborele artimon si o pungulita cu ceva scripeti sunt piesele ce au venit odata cu numarul 90 al reistei. Desi nu credeam, iata ca mai sunt doar 10 saptamani pana la finalul colectiei Mari Corabii si pana pasionatii de corabia ce a insotit revista pe intreaga perioada vor avea toate piesele pentru a-si finaliza lucarea.

Un nou set de instructiuni apare odata cu numarul 89 instructiunile fiind pentru montarea pieselor ca vin cu numerele de la 89 la 92. Patru baghete cu profile diferite, bracheti, si alte maruntisuri pentru prinderea vergilor sunt piesele acestui numar. In interiorul reviste se afla si o pagina cu o erata pentru numerotarea pieselor de la pagina 433 a instructiunilor de asamblare, pagina care se refera la piesle ce insotesc numarul 83.
Numarul 88 este ceva mai saracacios in piese fiind insotit de cativa scripeti si trei baghete rotunde cu diametre diferite. Si aceste piese vor merge tot catre arborada.

Pentru ca si manevrele fie ele fixe sau mobile trebuiesc trase (unele chiar capelate), la numarul 86 revista este livrata si cu o papiota pe care se afla "paramele" de 0,5mm. Toat cu acest numar apar si capetele de berbec. Numarul 87 este si el insotit de baghete necesare arboradei, bracheti si alte piese necesare vergilor.
Un nou set de instructiuni de montaj insoteste numarul 85 al revistei. Este vorba despre instructiunile de montaj aferente pieselor ce insotesc numerele de la 85 la 88. Piesele acestui numar sunt trei baghete cu sectiune rotunda, scripeti, bracheti, mere ...


 Numarul 83 continua seria baghetelor pentru arborada, trei la numar si mai are si o bucata de placaj cu piese decupate cu laser. Numarul 84 are o singura bagheta pentru verga, o mica bucata de placaj cu piesele pentru cavaletul barcii de serviciu (nu-mi plac cele doua piese nici picat cu ceara) cat si ceva piese metalice de legatura cu gabiile.



Numarul 82 are si el pe langa o bagheta cu profil rotud piese ce formeaza un cuib de cioara, cuib format din piesele taiate cu laser dintr-o bucata de placaj si piese turnate din metal alb, scripeti, "mere". Numarul este insotit si de o plansa cu reprezentari ale arboradei si ale vergilor.
Corabia find pe sfarsite piesele incep sa fie dedicate arboradei. Este si cazul numarului 81, numar care pe langa baghete pentru vergi, piesele componente pentru un cuib de cioara mai contine si planurile pentru o mare parte a manevrelor fixe. Numarul 81 este insotit si de instructiunile de montaj aferente numerelor de la 81 la 84.

duminică, 9 decembrie 2012

Cuirasatul Bismarck produs de Amati - Numerele 81-90

Numarul 90 nu difera nici el de numerele 88 si 89 decat prin textul ce prezinta bucata de istorie, piesele fiind aceleasi (bucata de carton presat si bucatica de placaj decupate cu laser). Cartonul presat se comporta foarte bine, se taie usor si se lipeste cu aracet fara sa se umfle chiar daca araceul este foarte diluat semn ca se va comporta bine si la diferente de umiditate.
Piesele din numarul 89 nu difera de cele ale numarului 88. Puteam cumpara numarul 88 in 4 exemplare si aveam deja structura turelelor tunurilor de 38 cm confectionata pana in acest moment. Din fericire, eu cumpar revista nu doar pentru modelul ce va rezulta la final ci si pentru istoria scrisa in aceasta revista.

Numarul 88 vine si el cu piese decupate cu laser, unele pe o bucata de placaj si altele pe o bucata de carton presat. Impreuna piesele formeaza structura uneia dintre cele patru turele care gazduiau fiecare cate doua tunuri de 38cm. Pentru pastratea unghiurilor de 90 de grade intre piese, la lipire, m-am folosit de un mic vinclu. Spre deosebire de modelul revistei Militay Model unde tevile de 38cm se pot misca desi structura de baza a turelei pare mai firava (imaginea de jos), la Bismarck-ul de la Amati tevile sunt fixe. Cele doua modele sunt la aceiasi scara.
Dupa o periada destul de lunga de timp, numarul 87 este numarul la care am apucat sa mai lucrez cate ceva. Numarul vine cu o bucata de carton presat in care sunt 12 piese taiate cu laserul si o placa din alama fotodecupata. Piesele din carton formeaza structura hangarelor ce se aflau langa cosul navei, la babord si tribord. Am inceput sa folosesc si grund acesta find acrilic de la Vallejo (culoarea este USN Light Ghost Grey).
Seria fotodecupajelor ce formeaza detaliile suprastructurilor nu se opreste nici la numarul 86, numarcare aducu si el o placa de alama cu piese fotodecupate.
Numarul 84 are pe placa fotodecupata o bucata de punte care reprezinta o zona cu tabla striata. Desi este excelent facuta este, din pacate, afara din scara. Exagerarea insa te face sa te gandesti mai bine la felul in care arata puntea in acea zona. Producatorul ne arata inca o data ca are tehnologie de varf si o etaleaza pe placa fotodecupata de la numarul 85, placa care contine o piesa gravata pe ambele fete.

Dupa o serie de numere in care s-au sflat doar fotodecupaje, in numarul 83 este prezenta pe langa placa din alama fotodecupata si o rama cu piese din stiren. Suprastructurile incep sa arate din ce in ce mai real.

O noua placuta de alama cu piese fotodecupate vine odata cu numarul 82 al revistei. Piesele sunt tot pentru suprastructuri. Recomand celor ce vor fixa piesele metalice pentru punti sa chituiasca si sa slefuiasca suprafetele din lemn.

Avand suprastructuri cu detalii complexe, revista continua sa puna la dispozitie fotodecupaje, lucru care se intampla si la numarul 81, numar unde producatorul, pe langa o bagheta din lemn mai pune la dispozitie inca o placa de alama cu piese fotodecupate. 

marți, 4 decembrie 2012

SNOWSPEEDER - Revell

 Revell a reusit o frumoasa reprezentare a navelor din "Razboiul Stelelor" mai ales in categoria "Easy kit". Din aceiasi categorie m-am mai jucat cu:  Darth Vaders Tie fighterMilenium Falcon; X-wing fighter; ARC-170 fighte. Trebuie sa recunosc ca a fost o treaba relaxanta si a caror rezultate finale s-au vazut cam intr-o ora si jumatate. Kitul este simplu ca toate dintre cele din seria "kituri usoare", prevopsit si nu necesita lipire.







Kitul contine doua rame cu piese pe una dintre rame fiind doua figurine si suportul.
 Fuselajul format din doua piese  este si el din styren si este prevopsit.
 Exista si o rama transparenta pe care se afla cupola cocpitului avand si ea partile nevitrate deja vopsite .
Instructiunile de montaj sunt simple si clare. 

 Am facut o spalare a pieselor interioare si a cocpitului folosind lichidul de spalare AK Interactiv - Dark brown. Pentru evidentiere panourilor am folosit lichidul de spalare negru de la Vallejo si  lichid de spalare gri deschis de la acelasi Vallejo. 
Desi nu necesita lipirea am preferat sa lipesc totusi piuesele cu Contacta Profesional de la Revell.
In viitor nava isi va gasi locul pe o diorama de iarna.




sâmbătă, 1 decembrie 2012

Capitan Aviator Alexandru Serbanescu

        M-am gandit ca cel mai potrivit mod de a sarbatori ziua Romaniei pe blog este sa prezint un subiect modelistic romanesc.
        Pentru asta am ales sa prezint lucrarea care a avut ca baza kit-ul figurinei Capitanului Aviator Alexandru Serbanescu, un personaj deosebit de cunoscut din istoria tarii noastre.  







miercuri, 31 octombrie 2012

Salonul National de Modelism Militar- Editia a IV-a

Aflat la editia a IV-a, Salonul National de Modelism Militar si-a deschis portile pentru public duminica 23 septembrie, ora 12:00 la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I".
Si anul acesta organizatorul principal, Muzeul Militar Naional "Regele Ferdinand I", a pus la dispozitie expozantior sala "Lapidarium".
In cadrul “Atelierului micului machetist", expozanţii din Bucureşti au facut diverse demonstratii in fiecare sambata si duminica, intre orele 11-13, pe intreaga perioada de desfasurare a salonului aratand diverse tehnici specifice legate de confectionarea de machete. Vizitatorii au putut sa puna intrebari legate de constructia de machete, dar si despre ce inseamna aceasta pasiune pentru fiecare dintre machetisti.

Amenajarea s-a facut pe data de 21 si 22 septambrie 



Duminica 23 septembrie, la ora 12 a avut loc deschiderea oficiala.
Au vorbit din partea organizatorilor: domnul Locotenent Colonel Constantin Lupu din partea Muzeului Militar (in plan apropiat), domnul General (R) Ion Guzu din partea ANCOVA (la mijoc), domnul profesor Neculai Moghior (cu aceiasi nelipsita barba) si eu (eu nu sunt in poza). 

Colegii si vizitatorii au stat si au ascultat, au filmat, au facut poze si au stat la cate o poveste



INCAS n-a lipsit nici anul acesta aducand o macheta "diferita" de restul salonului.

Un colt interesant din Salon il constituie coltul dedicat luptelor de la Cotul Donului. 
Este prima data cand in cadrul Salonului exista un loc cu o tema data si acest lucru se datoreaza lui Valeriu Visan, cel care in 2008 publica un minunat articol in revista Modelism International
 Pentru a da un plus de valoare coltului legat de Cotul Donului, Muzeul Militar a pus la dispozitie un panou pe care se afla sase fotografii ce surprind aspecte din timpul luptelor.





Eu si Victor Nastase (Victordegalati) de la CSU Galati:


Si navele de anul acesta:

Molea Marcel si a lui Rahova

Victor (degalati) Nastase si a lui Karl und Marie (1/200)

Victor (degalati) Nastase si a lui Yaht suedez 1/200

Victor (degalati) Nastase si a lui epava Pufer

Navele lui Danut Magon in stanga si cele doua mici din dreapta ale lui Marius Morosanu

Aida si vikingul meu

St. Luis si sectiune cuplul maestru Constitution

autori Victor Nastase si cu mine

HMS Campbeltown - autor Cezar Dumitrescu

Din colectia lui Valeriu Visan este expusa cea mai veche nava din salon. Autorii sunt machetistii din cadrul SNM din vremea aceia.












O parte dintre baieti care au expus:


Lucrarile lui Razvan Bujor si Bogdan Malinescu:




Vitrina de la intrare:







De la stanga la dreapta : Mihai Peligrad, Colonel Giovanni Cazzorla, General (R) Ion Guzu si cu spatele Cristian Attila Nemeth (Otti). Parul din stanga jos ii apartine lui Claudiu Stanescu.

Lucrari cu teme italiene din expozitie:




Lucrari care au atras atentia in mod deosebit:

Autor: Lucian Milosan

Autor: Ovidiu Simionescu
Autor: Lucian Millo











Sambata, 27 octombrie, Salonul s-a inchis.
Multumesc tuturor participantilor atat pentru prezenta cat mai ales pentru dragostea cu care vin an de an la acest salon bucurestean,
Multumesc domnului col. Lupu care desi nu mai este directorul muzeului s-a implicat direct ramanand trup si suflet alaturi de comunitatea modelistica. Sprijinul dumnealui se va cunoaste si cu prilejul altor actiuni.
Multumesc prietenului nostru generalul ® Guzu pentru ca de patru editii ne este alaturi si nu ne este alaturi doar legat de salon. Este unul dintre oamenii fara de care Salonul National de Modelism Militar nici macar n-ar fi existat.
Multumesc profesorului (tanar pensionar) Neculai Moghior care a fost alaturi de noi si a carei contributie a fost si ea majora in existenta acestui Salon, salon care s-a nascut din visul avut de trei oameni la deschiderea expozitiei dedicate Centenarului Vuia, expozitie ce a avut loc in 2006.
Multumesc actoalei conduceri a Muzeului Militar National Regele "Ferdinand I" pentru sprijinul acordat.
Multumesc colegilor care au contribuit cu premiile. Eu ii stiu dar le respect dorinta de a ramane in anonimat.
Multumesc lui Valeriu Visan pentru tema propusa, pentru susutinerea ei si pentru premiul acordat, premiu ce i-a revenit lui Mihai (Jiju) Darla.
Multumesc prietenului nostru Giovanni Cazzorla care a oferit medalii din partea clubului prieten "Gruppo Modellisti Centumcellae". Este vorba despre doua medalii de prietenie (una primita chiar de catre generalul Guzu), un aur si doua argint pentru teme italiene (in ciuda dusmanilor die-cast-ului aurul a revenit Lamborginiului meu, cele doua arginturi au fost primite de Catalin Balta- blindat si Danut Magon- avion), aur si argint pentru aero (Lucian Millo si Razvan Bujor), aur si argint la blindate (Ovidiu Simionescu si Bogdan Malinescu) si un aur la SF [lucrarea lui Lucian (Alexie) Milosan] .
Multumiri sponsorului "Viking art & hobby shop" care a intregit numarul vitrinelor, a oferit medalii tuturor participantilor si protocolul care a intretinut atmosfera atat la deschidere cat si la inchidere.
Premile in obiecte oferite de catre colegii anonimi au fost acordate dupa cum urmeaza: macheta SF lui Alin Ionescu, figurina lui Bogdan Popescu, Macheta de Audi lui Mihai Hortopan, cele doua reviste de aviatie, una lui Liviu Mariniac si cealalta lui Adrian Roman si cele doua machete de motociclete, una a revenit lui Iordache Mihai si cealalta tanarului (10 ani) David Cercel.
Cei patru copii, Radu, Victor, Ruxandra Dumitrescu si David cercel au primit trofeul slonului si s-a mai acordat medalia de aur "Memorial Eugen Fomino" clegilor Gheorghe Dobre, Marius Morosanu, Chelaru Gabriel, Iftinca Cezar, Ovidiu Socaciu si Cristian Attila Nemeth.
Toti participantii de la navo au primit diplome din partea Ligii Navale Romane. Multumiri LNR si domnului comandor Barbu care a fost alaturi de noi si la aceasta editie.
Inca o multime de diplome au fost acordate de catre ANCOVA si Liga Aeronautica Romana celor care au avut lucrari pe teme de aviatie si pentru prima data ANCOVA acorda o diploma unei figurine. Este vorba despre Capitan Aviator Alexandru Serbanescu, un kit din rasina produs de catre "RB Productions", figurina pe care am montat-o si vopsit-o cu draga inima.

Pozele au fost facute de catre Mihai Hortopan.






Spatele lui Ovidiu Socaciu
 


Sponsorul






Ana Maria Vizanti




Lucian Milosan primeste medalia de aur si diplom de la Giovanni Cazzorla

Cei patru copii care au expus


Generalul (r) Guzu imi da o mana de ajutor la inmanarea diplomelor




Gabriel Chelaru

Mihai Cianu (stanga) si Razvan Bujor















Cu ce m-am ales eu: medalia de prietenie cu clubul "Gruppo Modellisti Centumcellae", medalia de aur cu diploma si macheta care a castigato, medalia de partricipare cu diploma de participare, diploma ANCOVA pentru figurina la scara 1:32 Capitan Aviator Alexandru Serbanescu, diploma din partea Ligii Navale Romane si am pastrat amintire o medalie "Memorial Eugen Fomino".