joi, 11 august 2011

AVIATOR DIN PRIMUL RAZBOI MONDIAL

Un produs Modelism International care mi-a placut si despre care am scris un articol in revista cu acelasi nume a fost "AVIATOR DIN PRIMUL RAZBOI MONDIAL" sau "Atat mi-a ramas", nume care mi s-a parut un pic mai sugestiv, lucrarea mea avand acest nume.
Figurina era turnata integral din rasina avand mici defectiuni de turnare (bule de aer), dar usor de remediat.
Am inceput figurina la intalnirea din 16 iulie 2005.

Se vede chituirea la brat, un pic la guler ... cat si inceputul vopsirii, vopsire care am facut-o folosind doar culorile de baza, vopselele fiind vopsele de pictura, acrilice, marca Italian si doar in completare doua nuante de culoare pielii de la Badger. Despre toate cele am scris intr-un articol care a aparut pe siteul cartula.ro. Citind articolul, Cristian Craciunoiu m-a sunat cerandu-mi permisiunea sa-l publice in revista Modelism International. Am revizuit un pic articolul aparut pe site si scris cam cu picioarele si impreuna cu cateva fotografii i le-am dat lui Cristi. Cand am cumparat eu figurina, in vitrina magazinului Modelism (aflat atunci pe str. Baia de fier) era deja o figurina pictata, figurina care apare si ea intr-o poza din articol.
 


Modelism International/4- 2005(93)


"Producatorul figurinei este firma Modelism si a fost cumparata de la magazinul Modelism.
Pretul este de 20 lei RON.
Figurina este turnata integral din rasina singurul lucru care trebuie "montat" fiind elicea avionului.
Judecand dupa dimensiune, figurina este la scara 1/18 daca ma gandesc ca peronajul avea 1,8m.
Figurina: 
Cea pe care am luat-o eu este din perioada de debut a firmei Modelism in turnarea figurinelor asa ca pe suprafata apar goluri de aer in mai multe locuri.
Si masterul are ceva greseli - mana dreapta nu se imbina coect cu umarul ramanand un luft incepand din spatele umarului si terminandu-se in fata undeva la nivelul pieptului. Categoric asta apare si pe macheta ca altfel nu se poate.
Pe matrita au fost create niste canale suplimentare pe unde sa poata iesi aerul afara (probabil) si care s-au reflectat pe figurina. Producatorul a dat jos acele parti de pe figurina, dar din pacate a facu-o cam din topor pentru ca pe alocuri a "intrat mult" in figurina creand golori care se cer chituite.
In mana dreapta, pe manseta hainei exista o gaura dintr-o parte in alta, gaura data probabil pentru a ajuta la prinderea elicei de mana. Gaura este data aiurea pentru ca daca s-ar prinde acolo elicea aceasta ar parea ca sta in aer, neavand contact nici cu solul nici cu degetele personajului.
La elice nu sunt probleme. Nu a avut decat o mare gaura din turnare pecare a chitui-o producatorul si una mica pe care n-a vazut-o.
In elice exista o gaura pentru fixarea de mana figurinei, dar care nu este aceiasi cu cea pentru prinderea pe axul mororului. Gaura pentruprinderea pe respectivul ax nu exista, dar exista urma unde ar fi trebuit sa fie. La momentul la care cititi acest articol, producatorul a remediat mare parte dintre defecte.
Figurina:
Am inceput prin a degresa figurina in apa calda cu detergent. Am sters-o cu un prosop si am lasat-o sa se suce bine.
A urmat chituirea golurilor de aer, cele create de discul cu care s-a facut debavurarea, luftul de la umarul drept si gaura din mana stanga.Am folosit pentru asta chit Plasto de la Revell. Nu va frecati la ochi pentru ca ati citit corect. Desi este un chit pentru plastic, se preteaza bine si la chituirea rasinii.
Pana sa se intareasca chitul, am inceput pictarea fetei.
Pictarea capului:
Am folosit pentru asta doar vopsele acrilice de la Italian si de la Badger.
Culorile folosite au fost rosu si negru de la Italian si de la Badger, 16-204 (culoarea pielii deschise) si16-205 (culoarea pielii medii)
Am pictat globul ocular cu cea mai deschisa nuanta de culoarea pielii si pupila cu negru dupa care "i-am invinetit" ochii cu o combinatie de rosu cu negru care a iesit un maro vinetiu, pe care l-am dat in jurulglobului ocular. Ideea era sa obtin un contur in jurul ochilor.
A urmat asa:
-maro ceva mai deschis pe zona fruntii partea de sus a ei si culoarea pieli, o nuanta ceva mai inchisa pentru zona dinspre spancene si sub sprancene.
-degrade de la culoarea pielii inchisa ca nuanta cu un rosu la culoarea pielii, pe obraji incepand cu culoarea pielii in partea de jos si terminand cu cuculoarea pielii usor roscata in zona din dreptul pometilor.
-culoarea pielii pe barba (partea de sus) cu o alta nuanta de culoarea pielii (cea ceva mai inchisa ca nuanta) sub buza de jos
- culoarea pielii (cea ceva mai inchisa ca nuanta) pometii si zona de sub nas
-culoarea pielii usor roscata venind in degrade spre culoarea pielii care a fost folosita la globulocular, la varful nasului, iar pe lateralele nasului, tot de sus injos, degrade de la culoarea pielii usor roscata pana la culoarea pielii.
- sprancenele negre
-gatul si ceafa - culoarea pielii (cea ceva mai inchisa ca nuanta)
"Casca" am pictat-o cu un maro obtinut tot prin combinare de rosu cu negru. Cureaua si ramele de la ocheleari le-am vopsit cu negru, iar lentila de la ochelari cu un maro ceva, ceva mai inchis decat "casca". Am lacuit "casca" cu lac acrilic de la Hanul cu Tei si lentilele de la ochelari cu Future.
Pana am terninat eu de pictat, chitul Plasto se uscase asa ca am inceputm slefuirea chitului si a catorva excrescente minore de rasina care seaflau prin zona vizibila.
Pentru asta, un smirghel fin si o pila de ceasornicarie au fost suficiente.
Terminand de finisat am continuat pictarea figurinei, dar nu inainte de a-i mai face o degresare.
Bustul:
Pentru haina am folosit tot vopsele acrilice, dar doar albastru si negru pecare le-am amestecat in proportie de dou parti albastru si o parte negru. Am obtinut astfel un albastru foarte inchis cu care am vopsit haina in intregime. Nasturii au fost pictati cu auriu de data asta email.
Dupa uscare, intreaga haina am spalat-o cu vopsea de ulei neagra insistand la buzunare, dunga unde se inchide haina, guler, nasturi, bareta din spate si pe la toate cutele care apareau pe haina.
Dupa spalare, haina a prins aspect de catifea.
Camasa (atat cat se vede) am vopsit-o cu alb si cravata cu albastru inchis ambele fiind emailuri.
Pantalonii:
Pantalonii sunt trei sferturi, stransi pe gamba asa ca multa treba n-am avut.
Am vrut sa fie gri asa ca am folosit patru nuante de gri, vopsea email, pe care le-am aplicat incepand cu gri deschis in zonele luminoase si in degrade panala gri inchis in interiorul cutelor de pe pantaloni.
Dupa uscare a urmat o spalere cu vopsea de ulei neagra insistand intre picioare si la baza hainei.
Ciorapii si pantofii:
Ciorapii sunt tot trei sferturi si i-am vopsit cu bej si “nisip” intr-un degrade oarecum la intamplare.
Pantofi sunt vopsiti cu negru semimat.

In final am desfacut, cu traforajul, picioarele figurinei de postamentul care fusese turnat o data cu figurina. Am dat cate o gaura de 0,5mm in fiecare calcai si am introdus in gauri cate o sarma cu superglue-le de riguare, lasand afara cam 6mm de sarma.

Elicea:
La elice am chituit mai putin, doar o mica gaurica din turnare si gaura data pentru prinderea de mana figurinei refacand muchiile butucului.
Am slefuit chitul si am dat gaura in elice pentru intrarea pe axul motorului, prin semnele de pe elice. Recomand gaurirea prin ambele parti pentru ca stanga cu dreapta nu se prea potriveste. A iesit o gaura un pic in diagonala, dar acest lucru nu este foarte evident.
Dupa toate astea am vopsit intreaga elice cu maro deschis.
Dupa uscare am vopsit interiorul gaurii cu maro inchis am facut o pensulare semiuscata cu acelasi maro inchis "in lungul fibrei". Pentru asta am folosit o pensula lata (de ulei) cu perii tari.
Postament:
Pentru postament am folosit o bucata de lemn natur pe care am lipit o bucatica de covor de iarba Noch taiata neregulat si doua “balari” uscate care “dau bine” in context. In prealabil, “balariile” au fost vopsite cu verde si "nisip".
Lemnul a fost lacuit in trei straturi aplicate de fiecare data dupa ce stratul anterior s-a uscat.
Final si gata:
Am facut semne in dreptul sarmelor "rasarite" din picioarele figurinei si acolo am dat gauri, tot de 0,5 mm si am fixat figurina cu superglue.
Elicea am fixat-o cu rasina epoxidica doar de degetele mainii drepte, pe postament fiind doar asezata. 
In final pot spune ca este o figurina interesanta si care n-a necesitat multa munca de la inceput si pana la finalizare si care a placut tuturor celor care au vazut-o.

Bafta si spor la treaba!
Imi povestea Cristian Craciunoiu ca figurina a fost inspirata dupa un trofeu care se dadea la o competitie aviatica in periada dintre cele doua razboaie mondiale, trofeu pe care l-a descoperit undeva in nordul tarii (mi-a spus unde dar n-am retinut). Faptul ca aviatorul sprijina o elice si povestea istorisita de Cristi m-a determinat sa numesc lucrarea "Atat mi-a ramas". De la scrierea articolului pana in prezent, lucrarea, a suferit doua mici modificari. Am dat gaurile de prindere ale elicei si am montat postamentului o rama din lemn. 
Din pacate figurina nu mai este pe linia de prductie si dupa ce de-a lungul anilor am prezentat-o la mai multe expozitii nationale, am pensionat-o si eu, urmand sa ramana linistita in vitrina din sufragerie.

2 comentarii: