vineri, 30 septembrie 2011

Bricul Mircea si Modelism Int.

 Multe vorbe pe forumuri, cautari nesfarsite, si cred ca unul din trei modelisti navali cauta sau intreaba de planuri de nave, de unde cum si in ce fel. Incepand cu numarul 2 din 2011, revista Modelism International publica seria de articole bine documentate si bine scrise de catre domnul arhitect Dorin Paul Bucur. 
N-am stiut nici eu de serial, dar m-a informat despre aparitia lui prietenul Dan Chiosu din Galati, navomodelist la CSU Galati. Dan este ultimul cuoscut care a realizat macheta bricului Mircea. Cand ma refer la bricul Mircea nu ma refer la actuala nava scoala Mircea, nava care este barc (velier cu trei arbori si velatura patrata, in afara de artimon pe care se pun vele aurice) si nu bric (velier cu două catarge, cu panze patrate).
Pana acum, in revista Modelism, au aparut episoade despre Mircea in numerele 2(127), 3(128) si 4(129)/2011 si asa cum este si firesc fiecare articol este insotit de planuri.
 In primul episod, pe langa partea scrisa se afla si planurile de forme. In numerele 3(128) si 4(129) planurile sunt planse ce insotesc revistele. Articolele sunt si ele insotite de fotografii ale bricului.
Ca iubitor de nave acest serial mi s-a parut cea mai interesanta tema pe care a publicat-o revista Modelism in ultimii ani. Astept cu nerabdare episodul 4 din serial convins fiind ca este la fel de interesant. 
Am sa revin asupra acestui subiect cu cate un scurt review pe masura ce vor apare si celelalte episoade.

2 comentarii:

  1. Asi dori și eu scânduri cu planurile bricului Mircea. Nu găsesc să cumpăr nici unde. Ma puteți ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prea ma prind la ce te referi cand spui :scanduri cu planurile bricului Mircea.
    Daca te referi la un kit din lemn al lui Mircea, nu exista asa ceva.
    Toti cei care au facut Bricul Mircea l-au facut dupa planuri facute rost, fiecare dupa posibilitati, planuri pe hartie.

    RăspundețiȘtergere